Wednesday, May 9, 2007

9.mai-Euroopa päev


Täna on Euroopa päev, millega tõmmatakse joon alla ka meie blogide kirjutamisele. Miks just sellisel kuupäeval? Nimelt 9. mail 1950. aastal esitas Robert Schuman Euroopa ühendamise idee, seda ettepanekut teatakse Schumani deklaratsiooniga ja seda peetakse EL alguseks. Omamoodi on see päev Euroopa sümbol- 9.mai on Euroopa päev. See aasta möödus ka Rooma lepingu tähistamisest 50. aastat ja paljudele on kindlasti kõrva jäänud, et Euroopa moto on "Üheskoos aastast 1957". Tegelikult on see lause lihtsalt selleks, et tähistada seda ümmargust juubelit. Euroopa Liidu ametlik moto on "Ühinenud mitmekesisuses", selle moto kohta võib täpsemalt lugeda siit.

Igatahes meie blogitiim soovib kõikidele head Euroopa päeva ja palun tulge ka seda tähistama. Tartus on üritusi mitmeid ja meie kavatseme neist ka osa võtta.

5 comments:

Anonymous said...

Peaks hakkama nüüd tähistama.

Enno said...

Ma saan aru, et antud kuupäev on seotud Teise ms. lõppemisega, aga mina isiklikult tänast päeva tähistada küll ei suuda.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Kuupäeav ei ole kohe kindlasti seaotud teise maailmasõja lõppemisega. 9. mai on päeav, kui allkirjastati Schumani deklaratsioon, mida loetakse EL alguseks.

Karl said...

Tegelikult vabandust, ma vist valetasin natukene. 9. mai vist valiti ikka teadlikult sellega seotud. Ilusa vastuse sellelel leiab europa.eu lehelt:

Euroopa Liidu loomine on seotud Teise maailmasõjaga. Eurooplased otsustavad mitte lubada sellise tapatalgu ja hävingu kordumist. Üsna pea sõja järel lõhestatakse Euroopa idaks ja lääneks ning algab 40 aasta pikkune külm sõda. 1949. aastal loovad Lääne-Euroopa riigid Euroopa Nõukogu. See on esimene samm koostöö suunas, kuid kuus riiki soovivad enamat.