Saturday, May 5, 2007

Intervjuu välistudengitega

Seoses meie osalemisega Kevadpäevade raames toimuva blogikonkursiga otsustasime küsitleda ka Tartu Ülikoolis õppivaid välistudengeid, et saada täpsemat ettekujutust Euroopa Liidust inimestelt, kes on selles elanud terve oma elu.
Niisiis peale väikest organiseerimist saimegi teha väikese intervjuu 5 välistudengiga, kellest kaks olid Ungarist, kaks Saksamaalt ja üks Hollandist.
Intervjuu kujunes edukamaks kui oleksime osanud arvata – Kõikidele küsimustele vastati ilma mingisuguse ettevalmistuseta põhjalikult ja eelkõige just huvitavalt, nii et kuigi allpool olevad intervjuu lõigud on suhteliselt pikad on need kahtlemata väärt vaatamist.
Kõik küsitletud vastasid, et tulid siia ERASMUS projekti raames, mis on loodud Euroopa Liidu eestvedamisel, et kergendada üliõpilaste õppimisvõimalusi välismaal.
Küsides neilt, et miks just Eesti, oli enimlevinud vastuseks, et ei Ida-Euroopast ega Baltimaadest ei teata suurt mitte midagi ja kuna huvi selle piirkonna vastu oli suur tõidki erinevad teed need üliõpilased siia, Tartusse.
Äärmiselt huvitavalt arutleti ka Eesti elu ja stereotüüpide üle. Näiteks arvast Hollandist tulnud tüdruk, et kuigi Eesti pole veel 20 aastatki iseseisev riik olnud võib meie elukvaliteeti juba vabalt võrrelda Hollandi omaga. Väga heas toonis räägiti ka eestlaste iseloomu kohta.
Järgmiseks kandus intervjuu Türgi teema peale, kus leidus vastandlikke arvamusi. Türgi liitumise kohta Euroopa Liiduga toodi välja nii negatiivseid kui ka positiivseid aspekte. Eelkõige jäi kõlama vastus, et Türgi peaks kõigepealt oma riigi siseasjad korda tegema, korraldama reformatsioone ja võib-olla läbi viima referendumi, et teada saada, kas nende elanikud üldse on huvitatud liitumisest Euroopa Liiduga ja seejärel hakkama keskenduma Euroopa Liidu kriteeriumite täitmisele, et siis võimalikult kiiresti liidu liikmeks pürgida.ELi tulevikust rääkides ei osatud väga palju kaasa rääkida, kuna kunagi ei või teada, mis tulevik kaasa toob. Siiski eeldati, et kuigi struktuur muutub jääb see siiski veel vähemalt meie põlvkonna lõpuni püsima. Samas ei usutud, et võiks kujuneda ühtne Euroopa rahvas, kes räägiks üht keelt ja elaks ühises riigis, kuna kõik rahvused on selleks liiga erinevad.
Kõigest lähemalt näete allpool olevatest intervjuu klippidest.


1. Kust olete pärit? Kuidas aitas EU teid välismaale õppima tulekul? Miks just Eesti?



2. Mida teadsite Eestist enne siia tulekut ja mida arvate sellest nüüd?



3. Kas Türgi peaks liituma Euroopa Liiduga?



4. Milliseks kujuneb Euroopa Liidu tulevik?

10 comments:

Anonymous said...

hea on teada, et siit lähevad koju tagasi inimesed, kes Eesti suhtes nii positiivselt meelestatud on

a

Anonymous said...

Miks pole trükiversiooni, väga halb on vaadata, kui arvutil pole kõlareid(näiteks koolis). Lisage ka see, siis pole see nii amatöörlik.

Anonymous said...

anonüümsele.
Aga enne on ju sellest küsitlusest kirjutatud kokkuvõte üleval, sealt saad sa peamise info selle väikese uurimustöö kohta kätte. Subtiitrite pealelaadimine oleks meil kahjuks läinud tõesti keeruliseks, kuna tähtajaga oli juba kiire ning pärast seda läksime me kohe klassieksukursioonile. Koolis ma arvan on seda asja natukene raske huviga jälgida ka ning kodudes on tavaliselt kõlarid olemas ka.

Anonymous said...

Sama siin- pole kõlareid

Enno said...

Ungari on olnud EU`s sama kaua kui Eesti.

tsitaat:
"[---]välistudengeid, et saada täpsemat ettekujutust Euroopa Liidust inimestelt, kes on selles elanud terve oma elu.[---]"

Karl said...

Jah, kohe muudame ära. Selle lausega oli rohkem tahetud õelda, et saada ettekujutust Euroopast. Euroopa on tore nimi, aga et selle vaimu tunnetada, peaks tundma õppima ka mõne teise maa kultuuri. Nii me märkame sarnasusi ja tunnetame seda kultuuriruumi.
Jah, vigu juhtub. Ma loodan, et Sa said aru.

Enno said...

tsitaat:

"Jah, kohe muudame ära. Selle lausega oli rohkem tahetud õelda, et saada ettekujutust Euroopast. Euroopa on tore nimi, aga et selle vaimu tunnetada, peaks tundma õppima ka mõne teise maa kultuuri. Nii me märkame sarnasusi ja tunnetame seda kultuuriruumi.
Jah, vigu juhtub. Ma loodan, et Sa said aru."


Jah, vigu juhtub, elame üle, aga sa oleksid võinud hetkel piirduda ainult möönmisega, et vigu juhtub. Seda luuletust, mis enne seda on poleks mul lugeda vaja olnud.

Anonymous said...

ou enno mida sa mölised kogu aeg

Enno said...

tsitaat:

"ou enno mida sa mölised kogu aeg"

Kui sa mind ei usu, siis mine hari ennast http://europa.eu/abc/european_countries/eu_members/hungary/index_et.htm

karl said...

Enno, igatahes su tore link ei avane.

Nagu mina olen aru saanud, siis sa soovid, et sulle vastatakse põhjalikult. Selle eelnenud jutuga ma tahtsin välja tuua seda, mida meie mõtlesime. Palu ära ründa meid kogu aeg, me oleme sulle kõikidele küsimustele kannatlikult vastanud.
hea kriitika on alati teretulnud, aga kui sa kritiseerid, siis (igatahes mina) on meie poolt viisakas, kui me ka omapoolse arvamuse lisame.