Thursday, May 3, 2007

Meie arvamused Euroopa Liidust


Picasa SlideshowPicasa Web AlbumsFullscreen

(Pildid meie blogitiimist)


Meie arvamused Euroopa Liidust

Sellel aastal võtab meie võistkond osa ajaveebide konkursist “Euroopa-ühinenud mitmekesisuses”. Projekti rahastab loomulikult EL, aga mida arvavad osalised ise Euroopa Liidust? Kõik arvamused ei ole positiivsed, nagu võiks arvata. Liiga pikaks oleks läinud, kui kõik oleksid oma mõtted eraldi postitanud ja nii me tegime sedamoodi, et arvamused saadeti mulle ja mina tõin välja huvitavamad vaatepunktid erinevatelt inimestelt ja ühtlasi ka üldmulje.


EL loomise juures peatudes rõhutasid Henrik, Lauri ja Maria, et algselt oli see vaid pelgalt majandusliku koostöö eesmärgil. Henrik ja Maria kirjutasid, et ajapikku on majanduslikust koostööst väljaarenenud koostöö kõikides sfäärides. Muidugi tekib koheselt küsimus miks. Väga huvitavalt vastas sellele küsimusele Ants, kelle sõnul erinevalt ühe-kahe sajandi tagusest ajast (nö. rahvusriikide eelsest ajast), mil riike ühendasid valitsevate dünastiate vahelised sidemed (abielu, veresugulus jms) on praegusel ajal riike ühendavaks organiks euroliit. Suhtlemine ja läbikäimine on vajalikud, ainult selle "vormid" on erinevad. Ehk siis sidemete tihenemine on olnud lihtsalt loomulik ja kõigile vajalik areng.
Arvamused on igati toredad, aga peaküsimus on minu arvates noortele see, kas EL-l on nende arvates tulevikku. Rõõm on tõdeda, et sellele küsimusele vastates oli meie blogitiim peaaegu üksmeelne: on! Mina arvan isiklikult, et tegelikult on vale üldse eestlastele püstitada küsimust, kas EL-l on tulevikku. Vastus peab olema ilmselge: peab olema! Ilma selle liitude ühenduseta ei ole meil kuhugile minna (mõeldes eriti Eesti-Venemaa suhete üha suuremale teravnemisele). Triinu kirjutas: kui meie taga praegu ei oleks Euroopa Liidu ühendavalt tugevaid jõudusid, ei oleks meil muud võimalust, kui Venemaale järjest rohkem ja rohkem meele järele olla üritada ja võib-olla lõpuks ka olla jälle osa „vabade riikide võitmatust liidust”. Arvamused meil selles teemas siiski päris ühtsed ei olnud. Liisi arvates on Euroopa Liit lihtsalt järjekordselt üks liit, mille tulevik on teadmata. See kõik on üks suur eksperiment, mis nõuab ohvreid tema sõnul. Ta arvab, et EL laguneb (nagu kõikide riikide liitudega on seni juhtunud), aga ta ei oska õelda, kas see juhtub kindlasti. Mõeldes tulevikule, mis me siis teeme ilma selle riikide ühenduseta?

Järgnevalt toon ma välja mõned meeldejäävamad tsitaadid:

Kindlasti peab Eesti, nagu ka iga teine liikmesriik, tegema omapoolseid järeleandmisi ja panuseid ELi tulevikku, kuid nagu juba ütlesin – olen sügavalt veendunud, et liitumine oli 100% õige samm.

Triinu

ELi puhul toimub mingil määral nö ühendatud veeanumate efekt -veetase jääb anumates võrdsele tasemele. Selle all mõtlen ma hüvede (raha jms.) jagamist EL siseselt, praeguse poliitikaga toetatakse palju uusi tulijaid ning kunagi on meie suhteliselt suured sotsiaalsed-majanduslikud vahed tasandatud.

Ants

Euroopa Liit on igas mõttes mulle tähtis, sest minu elu ja elukvaliteet sõltub sellest.

Helge

Ideede teostus-tulemus(EL kohta).

Marit

Euroopa Liit on meid rohkem mõjutanud, kui me arvame.

Henrik


Enamustes arvamustes mainiti ära ka kõikvõimalikud projektid ja noortevahetused, mis saavad tänu Euroopa Liidule teoks. Kumas ka mõte, et Eesti sugusel väikeriigil oleks suhteliselt mõttetu üksi Euroopas olla.
Järeldus on suhteliselt tavaline, enamus blogijatest on positiivselt Euroopa Liidu suhtes meelestatud. Muidugi oli ka kriitikat. Mina igatahes ( ja ma usun, et seda arvamust jagavad ka teised) olen tohutult õnnelik, et meil on rõõm olla EL liige, eriti Eesti-Venemaa üha pingestuvate suhete taustal. Meie seljataga on otsekui midagi suurt ja võimast ning raske uskuda, kuid meie väike riik on osa sellest.
Meie tore blogitiim

(Pildilt on puudu Ants)

3 comments:

ramm said...

Väga tubli töö! Sisukas ja köitev! Suurepärane tiimitöö! Haltet die Ohren weiterhin steif!

R.A.M.M.

Anonymous said...

See on küll huvitav ülevaade ja päris toredad arvamused teil.

Anonymous said...

hea algus