Wednesday, May 9, 2007

Projekt Galileo

Galileo on plaanitava Euroopa oma satelliitnavigatsioonisüsteemi nimi. Süsteem on EL-i ja Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) ühine ettevõtmine ning on mõeldud eelkõige tsiviilkasutuseks. Tegelikult rahastavad projekti umbes kahe kolmandiku ulatuses eraettevõtjatest investorid; ülejäänud kulud katavad EL ja Euroopa Kosmoseagentuur. Galileost peaks saama alternatiiv USA kontrolli all olevale GPS-ile ja Venemaa GLONASS-ile. Seeläbi suureneb kindlasti Euroopa sõltumatus välistest teguritest, sest näiteks GPS on täielikult USA kontrollitav.
Galileo hakkab koosnema 30 satelliidist. Esimene 600 kg Galileo satelliit saadeti kosmosesse 2005. aastal (GIOVE-A). USA asekaitseminister Paul Wolfovitz saatis reaktsioonina Galileo käivitamisele oma Euroopa kolleegidele kirja milles väitis, et Galileo võib valedes kätes ohustada USA julgeolekut – loogiline reaktsioon uue „monopoliõõnestava” konkurendi tulekule.
Viimaste uudiste kohaselt on umbes 4,9 miljardit dollarit maksev projekt GALILEO jõudnud kriisiolukorda, sest rahalised toetused on puudulikud ja töövõtjad ei suuda omavahel töökohustusi ära jagada. Esialgsete plaanide kohaselt pidi süsteem toimima hakkama 2011. aastal, aga Saksamaa transpordiminister on veendunud, et enne 2012. aastat pole võimalik seda käivitada.
Minu arvates oleks totter kui projekt takerduks finantsküsimustesse. Kuskil oli toodud võrdlus, et Galileo kogumaksumus on võrreldav ca 150-200 km heale kiirteele kuluva rahaga – Kas siis Galileo pole väärt 200 km kiirteed? Vajaliku rahasumma (4,9 mlrd $) peaks olema kasvõi EL-il hea tahtmise juures jõukohane olema. Nagu mina aru sain on nö finantsprobleemid tekkinud sellest, et kulutused ja tööd on jagatud liiga paljude eri institutsioonide (riigid, firmad) vahel ning ei suudeta nende jagunevuses kokku leppida (projekti algusaegadel olevat probleemiks olnud isegi see, et toetusi pakuti liiga palju). Sellest lähtuvalt oleks EL, kui paljusid riike ühendav organisatsioon, sobiv pearahastaja (muuseas: projekti rahastavad ka mitmed mitte-Euroopa riigid, nt Hiina ja Lõuna-Korea). Teada on, et suurematel toetajatel saab olema rohkem võimu süsteemi üle (sh ka osa loodetavast kasumist) – Kas poleks siis hea kui „vägi” oleks EL-i käes? Loodetavasti suudetakse leida "kuldne kesktee" erinevate huvide vahel.
Linke:

3 comments:

karl said...

absurdsus oleks tõesti, kui see kik takerdub raha taga. Euroopal on tegelikult tohutult kapitali, mis ootab paljuski suunamist ( nagu mulle täna ühes loengus räägiti). Teadusepõhine haridus on ka viimane EL jututeema minu mäletamist mööda. Minu arvates peitub tuleviku teaduse avastamispõld paljuski kosmoses. See projekt ei ole muidugi otseselt kosmoseavaruste uurimisega seotud, aga ometigi ma pööraksime pilgud taeva poole.

Lapsed tahavad väga kiiresti iseseisvaks saada. Kui Euroopa Liit tahab mängida maailmas kunagi U.S.A-ga võrdset rolli, siis selle projekti katkestamine just meie küpsust ei näita.
Teadusesse ei tohiks EL olla kunagi kahju investeerida.

Sander said...

Ma millegipärast ei näe kosmose uurimises hetkel veel midagi kasulikku. Uute aineosakeste leidmine on tore, aga kui neid toota ei saa piisavas koguses, et nendega midagi teha, ei ole neist veel kasu.
Kui seda raha kuhugi panna ei ole, siis võiks ikka sellistesse kosmoseuurimistesse ja teisejärgulistele asjadele "raisata" küll.

Karl said...

Minu arvates ei ole teadusesse paisatud raha mitte kunagi raisatud ressurss. Teisejärgulise all mõtled nt. kliimasoojenemise vastu võitlemisega võrdlemisel? ma ei tahaks asju ritta tähtsuse järgi panna. Lihtsalt teadus ja kosmoseuuringud peavad olema tulevikus väga tähtsal kohal.
Miks? Teadus on niiga vist suhteliselt selge. Kosmoseuuringud on mõttetud ja mõne aineosakese avastamine tähtsusetu? Avastuste läbi hakkaksime me paremini mõistam maailma tervikuna, praktilisel teadusel on kindlasti sellest ka mingit kasu, sest uurimuse käigus omandatakse tihti väga palju kogemusi ja teadmisi, mis selle teemaga esmapilgul üldse kokku ei läheks.
Ja mis siis kui kunagi mõni SETI programm leiaks midagi kosmose avarustest...

Igathaes see on miu arvamus( mis vist hetkel ei olnud väga häsit argumenteeritud).