Sunday, April 29, 2007

Eesti võidab, Venemaa saab pronksi.

Pronkssõdur

„Palju õnne, seltsimehed Klenski, Zarenkov ning teised Konstitutsioonipartei ja Notšnoij Pozori aktivistid. Eile öösel näitasite lõpuks oma palet. Või teenis inimeste peksmine, poodide rüüstamine ja lehe-kioskite süütamine ajaloolise tõe ja selle monumendi kaitsmist, mida te väga oma tegemistes rõhutate?...,“ alustab tänase Postimehe juhtkirjas Mart Arop. See võtab hästi kokku selle kõik, mis Tallinnas ja tegelikult ka kogu Eestis viimastel päevadel toimunud on.

„…On ilmne, et midagi on meie ühiskonnas väga mäda, kui pärast 15 aastat iseseisvust leidub sadu noori, kes on esimese üleskutse peale „Rossija! Rossija!“ karjudes valmis tapma, peksma ja röövima…,“ nendib ta põhjendatult.

Ajalehes Kommersant tembeldas Venemaa parlamendi esimees Boris Grõzlov Eesti võimude teod „ketserluseks“ ning tema lause „Kui natsid ei suutnud elavatest inimestest jagu saada, siis Eesti valitsus püüab jagu saada surnutest,“ näitab selgelt, et venelased peavad eestlasi mõtlematult ning n.ö. demokraatliku Venemaa ajalookäsitlusest mõjutatuina natsistideks. Tülgastav oli näha 27. aprillil Riigikogu ees väikeseid vene koolilapsi, kes röökisid, et eestlased on fašistid ilma, et nad teaks, mis see tähendabki (fašism oli hoopis Itaalia Mussolini ideoloogia). Sellist maailmanägemust on neile õpetanud nende vanaemad ja emad-isad, kes pole terve oma elu jooksul, mil nad on Eestis elanud, suvatsenud kiusu pärast ära õppida eesti keelt, kuigi teavad, et ei lähe Eestist kuhugi, sest elu siin on mitmeid kordi parem kui Venemaal. Röövlite ja mässajate hulgas oli inimesi kõigist põlvkondadest.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov sõnas: „Me peame astuma tõsiseid samme, mis näitaks meie tõelist seisukohta selle ebainimliku teo (mõeldakse pronksmehe teisaldamist) suhtes. Arvan, et just seda me teemegi,“ ütles ta.

Sestap võime olla kindlad, et Venemaa ajab oma asja nagu ikka – ähvardades ning levitab oma visiooni laialdaselt ja kui näiteks mõelda Norra ning Venemaa välisministri kohtumisele, siis kohati päris edukaltki.

CNN andis asja edasi ilma ilustamata ja märkis ära Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilvese sõnad „Meile kujutab see sõdur küüditamisi ja mõrvu, meie maa purustamist, mitte vabastamist. See on massimõrva monument.“

Samuti märgiti ära peaminister Andrus Ansipi arvamus, et pronkssõduri teisaldamine on riigi siseasi ja kunagi ei ole olnud juttu monumendi lõhkumisest.

CNN nagu paljud teised meediakanalid rõhutas, et Eesti ei ole iseseisvumisest saati niivõrd vägivaldset väljaastumist näinud.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6602171.stm

http://www.cnn.com/2007/WORLD/europe/04/27/soviet.statue.reut/index.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6599937.stm37.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6599145.stm

Saksa ajaleht Handesblatt kirjutas, et Eesti valitsus lasi pimeduse varjus maha võtta Nõukogude Liidu armee auks püstitatud mälestusmärgi.

Gerhard Schroeder, endine Saksamaa liidukantsler, kes ajab Putiniga gaasijuhtme asja arvas, „et viis, kuidas Eesti pronkssõduriga talitab, näitab halba maitset ja mitte nende sõdurite austamist“, kes võitlesid Teises maailmasõjas natsismi vastu. Siin näeme jällegi Putini laia haaret.

Saksa praegune liidukantsler Angela Merkel kutsus samuti Venemaad ja Eestit üles jõudma ühisele keelele-meelele.

Austria Die Presse vahendas, et politsei kaotas Tallinnas kontrolli noortebandede üle.

Prantsusmaa lehtede Le Figaro ja La Liberation võrguväljaanded vahendasid lakooniliselt öösel toimunud sündmusi ja märkisid, et Vene föderatsiooni nõukogu esimees Sergei Mironov esitas üleskutse katkestada Eestiga diplomaatilised suhted.

Soome suurima ajalehe Helsingin Sanomate veergudel käsitleti Tallinna sündmusi neutraalselt nagu Ukrainaski. Selle lugejad avaldasid ka arvamust, et Tallinna sündmuste valguses peaks Soome kiiremas korras NATOsse astuma, sest venelased muutuvad järjest agressiivsemaiks ja nii kui nii ründavad varsti ka Soomet.

Leedu ja Läti toetavad Eestit igati.

Euroopa Liidu üks liidritest Javier Solana oli Eesti poolt ja mõistis hukka vägivalda öö hakul Tallinnas. Ta helistas EV president Toomas Hendrik Ilvesele ja teatas, et EL toetab ja mõistab Eestit selles küsimuses.

ÜRO juht Ban Ki-moon kutsus Eesti ja Venemaa üles lahendama oma vaidlusi „austuse ja lepituse vaimus“ ja tundis kahetsust vägivalla ja ühe hukkunu pärast Eesti pealinnas Tallinnas.

http://www.baltictimes.com/news/articles/17775/

„Poola Katõni veretöö ohvrite komitee tunnustas Eesti valitsuse otsust eemaldada Tallinna kesklinnast pronkssõduri monument ning kutsus üles sama tegema ka Poolas asuvate Nõukogude-aegsete mälestusmärkidega,“ kajastas Postimees online.

Eile õhtul (28. aprill 2007) ei ole peale sigatsemise Jõhvis ning Narvas ja Kohtla-Järvel ja väikeste juhtumiste Tallinnas, hetkel midagi hullu toimunud. Tartus, kus pidi aset leidma suurem Ida-Viru venekeelsete noorte kogunemine, polnud ka mingit märki kähmlusest. Ehk suudame säilitada oma väärika ja puutumatu ülikoolilinna tiitli?

Mõned on sündmustes süüdistanud valitsuse liig-aeglast tegutsemist pronksmehe teisaldamise asjus, mõned öelnud, et riik on tegutsenud väga õigesti.

Savisaare käitumisest ei ole mõtet rääkida, sest on kahju mõelda, et üks väheseid eestlasest vene keelt kõnelevate inimeste iidoleid ei suvatse teha midagi Eesti riigi heaks. Otse vastupidi – ta ässitab vene keelt kõnelevaid veel rohkem üles.

„Me ei saa lasta vihakülvajatel saada rahva lõhestajateks, “ märkis peaminister Andrus Ansip oma kõnes Aktuaalsele Kaamerale eile kella kuue paiku.

Peaminister tõstis eeskujuks Tartu käitumise ja selle, et Tartus ei ole olnud suuremaid kakluseidki iseseisvas riigis.

Kogu selle rumaluse iroonia seisneb selles, et „suur vabastaja Aljoša“ (pronksmees) ja Vene sõdurid ei pidanud 1944. aastal Tallinnas sakslastega ühtki lahingut, kuna sakslased taandusid ja venelased lihtsalt marssisid sisse. Väiksemad lahingud tulid hiljem ja seda mitte enam sakslastega, vaid juba peamiselt eestlastega. Ja fakt on see, et nende kahe riigi valitsemise ajal elanud inimesed eelistavad (kui saab üldse nii öelda) pigem sakslaste käitumist kui vene pättide alandamist, kuid selle pärast ei ole mitte kellelgi õigust ühtki eestlast natsiks sõimata.

Nagu kirjutas (laupäevases Eesti Päevalehes) Andrus Kivirähk: „Kui vastab tõele, et pronksmehe juurde on maetud Tallinna vallutamise ajal maradööridena maha lastud isikud, siis omandab kesklinna poodide rüüstamine lausa sümboolse tähenduse. Traditsioonid ei kao!“

Me ei või enam kauem taluda, et Eesti lipp võidakse iga kell põlema panna ja Eesti huve kaitsvail politseinikel jalgu murda. Et Eesti ühe tähtsama kirjaniku A. H. Tammsaare kuju rüvetati ja et meie pealinnas võib igal hetkel kuulda venekeelset roppu sõimu. Loodame, et ehk piirduvad suuremad rahutused siiski Tallinnaga, sest mujal pole Armani kauplust ja Apollo raamatukauplus vandaale ei eruta.
R-kioski ründamine

Õigemini, tegelikult me peame seda hetkel taluma, kuidas venelased end välja elavad, aga me peame seda taluma selle nimel, et nemad ja Euroopa aru saaks, kui alandav on praegu nende laamendajate käitumine. Nõnda saame me Venemaale näidata, et ei karda kedagi ning jääme targa ja ühtekuuluva rahvana alati peale. Me peame seda taluma selle nimel, et mitte keegi ei saaks enam öelda „ma ei uskunud, et oleme Eesti Vabariigis“.

Me jääme ellu, sest „meie reliikvia on vabadus“ ja arukus!


12 comments:

Unknown said...

Triinu loe seda! Võib-olla oled sa seda juba näinud ja see on kindlasti eriline jama aga lihtsalt vaata mida on võimelised mõned inimesed kirjutama:
http://www.kavkazcenter.com/eng/content/2007/04/29/8179.shtml

lauri said...

Minu meelest annab märatsejatest päris hea pildi fakt, et kui viinapood Tallinnas kanti alkoholist praktiliselt tühjaks, siis Apollo raamatupood, mis intelligentsetele röövlitele oleks olnud ehk kullaauk, lõhuti lihtsalt lõhkumise pärast. Ainult et intelligendid ei langeks nii madalale, et laamendama ja kiva loopima hakkaksid.

Triinu said...

Vabandan... alguses on üks viga. "alustab tänase Postimehe juhtkirjas..." peaks olema hoopis "eilse Postimehe juhtkirjas".

Anonymous said...

Triinu saab selle artikli (või mis iganes see on) eest hõbeda.
(Kuld on võetud ja "Rääkimine hõbe, vaikimine kuld." Karjumine ei ole sama, mis rääkimine.)
Oi kuidas mulle sulud meeldivad praegu.

Triinu said...

Ida-Viru on seal ka kusagil valesti (väikeste tähtedega) kirjutatud. Appi, ma olen ikka kirjavigurik.

Anonymous said...

Eesti venelastele peab selgeks tegema, et nemad ei ole meie riigi ülalpidajad!

On väga palju toreidaid slaavlasi, aga vähemalt sama palju on tiblasid, keda oli hiljuti Tallinna tänavatel näha.

Ma arvan, et vene koolid tuleks kohe kindlasti eesti keelseks pöörata -- see on lihtsalt elementaarne.

Te ei ole meie vabastajad, olete orjastajad, vargad, kaabakad -- tiblad ühesõnaga. Eelneva lause pühendan Eesti Vabariigi vastasele venelastele! Tibla parandab ainult haud!

Triinu said...

Kmkmm... jah, Joosep, "vene koolid tuleks kohe kindlasti eesti keelseks pöörata". =)
Tiblade suhtes on Sul õigus!

Anonymous said...

Tubli töö triinu. Algul ma vaatasin, etliiga pikk, aga lugema hakates oli seda täitsa põnev lugeda.
Täitsa huvitav on teada, kuida konflikti teised Euroopa maad kajastavad

liis said...

Vene koolide eestitamise kohta nii palju siis et...
...
esiteks tuleks ühtlustada EV olev hariduskava KÕIKIDELE koolidele.
Vene rahvusest inimesed õpivad teistsugust ajalugu.

teiseks oleks sunniviisiline eestistamine üks jaburamaid tegusid mida praegu ette võtta.
Olete lugenud nõuka aegsest no ütleme siis analoogsest ideest.
Kas see tekitas eestlastel rahulolu, et nad saavad Suure Emamaa liidukeelt õppida?
Vaevalt.
Kas see tegi meid rohkem venelasteks?
Vaevalt.
Pigem tekkis lastel just vastupidine efekt, keel õpiti küll selgeks, aga mäletate, vabadus saavutati ka. Ja meie põlvkonnale pole see venekeelestamine eriti mõjunud, mina oskan algtasemel keelt, ala skolka stoit.

Olgu ja nüüd pange see tekst venelase vaatepunktist,
järsku PEAB ta õppima kõiki aineid eesti keeles, ta ei saa seda haridust hästi omandatud, sest ta ei saa lihtsalt mõnedest asjadest aru.
Aga kuna istuma ei jäeta ja üheksanda klassi lõpetamiseni veetakse lapsed ikka läbi siis tuleb EV lihtsalt juurde inimesi, kes räägivad küll eesti keelt, samas, mitte korrektselt, nad on saanud veelgi vähem haridust ja nad on veelgi rohkem riigi vastu meelestatud.


Võib-olla on see vale arutlus, aga igastahes ma ei tea.

Ja venelased pole tiblad, rahvus pole loll vaid lihtsalt alati on mõned..munajoodikud siis.

Triinu said...

Tegelikult ei rääkinud keegi midagi KOHESEST n.ö. koolide eestistamisest. Programmi suhtes on sul õigus - see peab muutuma ühtseks, aga peame ka pikas perspektiivis peavad Eesti riigis elavad Eesti kodanikud õppima selgeks eesti keele. Selles kontekstis ei ole õige võrdlus Nõukogude Liiduga, sest see oli n.ö. "vabade riikide võitmatu liit" nagu ütleb NSV hümn... seega ei oleks seal tohtinud üldse ühtsustada rahvuseid.
Meil, Eesti Vabariigis, on üks riigi keel ja Eesti kodanik peab seda oskama, peab seda rääkima. Eesti kodanik peab sünnitama/kasvatama eestlasi! Muidu ei oleks üldse riiklusel mõtet.
Ma usun, et praegu on haridus selles osas täitsa hästi arenenud. Järjest enam õpetatakse aineid eesti keeles ja seega hakkavad järjest rohkemad eesti vene kooli õpilased paremini eesti keelt oskama ning järjest enam hakkab suurenema võimalus minna üle eestikeelsele õppele.

siret said...

Triinu.. väike märkus..

"Meil, Eesti Vabariigis, on üks riigi keel ja Eesti kodanik peab seda oskama, peab seda rääkima."

Nii ta on. Aga suurem osa nendest, kes Tallinna tänavatel "õilsate eesmärkide eest võitlesid" ei olnud isegi mitte Eesti kodanikud, vaid elamisloa alusel Eestis viibivad Vene kodanikud. See on minu arust veel hullem. Nad tulevad niiöelda meie liivakasti äkitselt endale absurdseid õigusi nõudma (ma ei mäleta kõiki neid väiteid, aga.. vene keel teiseks riigikeeleks jne). Näitab tõelist intelligentsust..

Triinu said...

Ei... ma siin ei rääkinud üldse artiklit puudutavast praegu. Lihtsalt arendasin Liisi mõttekäiku edasi. Tean, jah, et need tüübid, kes siin laaberdasid, olid arvatavasti Putini poolt kinni makstud või vähemalt üles-ässitatud.