Thursday, April 19, 2007

Euro või kroon?



Aprillis läbi viidud küsitlusest selgus ( osalejaid 33 noort, vanuses 11-22), et 41% toetab euro tulekut ja sama suur hulk oli euro vastu. Ükskõikseks jäi 18% vastanutest.
Järgnevalt kajastan vastanute argumendid kummagi valuuta kohta.

Euro
kergem arveldada rahaga
majanduse ühtlane areng
lihtsustab reisimist
hindade ühtlustumine
euro väärtus on kõrgem
vähendaks inflatsiooni
suurendaks turismi

Kroon
Eesti omapära
meil on ilus raha
ilusam kujundus kui eurol
Eestil peab oma raha olema
kroon on Eesti sümbol
ei tekiks „sendimajandust”
kui euro tuleks, tõuseks hinnad

9 comments:

Rait said...

ma leian, et kroon üksi ei ole Eesti kultuuri hoidja ja euro tulekuga meie rahvusidentiteet oluliselt ei kannataks. on palju tähtsamaid asju, mis kultuuri säilitamise osas rolli mängivad, kuid millest vaadatakse lihtsalt mööda. euroga kaasnevad kasutegurid kaaluvad kokkuvõttes negatiivse üle.

Anonymous said...

Huvitav ning inforohke küsitlus! Väga asjalikud punktid on välja toodud mõlema valuuta poolt. Mina arvan, et võib-olla on kõik see harjumise värk. Eestlased on harjunud, et lähed poodi, ulatad müüjale viiesajakroonise rahatähe. Tuleb euro, esimesed kuud, võib-olla ka aastad, on natuke harjumatu, aga pikapeale harjub inimene ju kõigega. Ning arvestades eestlaste suhteliselt suurt reisimisprotsenti on enamus kodanikke niikuinii harjunud euro kasutamisega. Eks inimesed on erinevad ja arvamused koos nendega...

Anonymous said...

aga nii ongi et erinevad arvamused on olemas ja tegelikult on mõlemal omad head pooled, kuid kui mõelda riigi arengule siis on euro kasulikum. kaasnevad muutused on vältimatud . euroga oleks elu lihtsam ka välismaale minnes ja meie praegune raha jääks just ajalukku sümbolina sellest kui eesti sai vabaks ! :D

Anonymous said...

Euroraha on ju jama, kes oli õnnelik rubladega, mitte keegi, sama asi on euroga!!!!

siret said...

To Anonymous

Okei rubladega polnud keegi õnnelik. Aga kas praegu krooniga on inimesed õnnelikumad lihtsalt selle pärast et meile meeldib Eesti krooni kunstiline kujundus rohkem kui Euro oma?

Enno said...

"Euro
kergem arveldada rahaga
majanduse ühtlane areng
lihtsustab reisimist
hindade ühtlustumine
euro väärtus on kõrgem
vähendaks inflatsiooni
suurendaks turismi"

Mina isiklikult toetan krooni edasijäämist mitmel põhjusel sh. majanduslikud. Samuti teadvustan endale Eurole ülemineku teatud häid külgi, aga ei saa märkimata jätta, et antud argumendid on osaliselt(saan aru, et kirjatüki autor edastab vaid vastajate argumente?) ka ütleme veidi ütleme, et mitte nii õiged.

Anonymous said...

näib, et siis oleme nagu Lätakad, et loeme poes müüjale sente peopeale :)

aga lahe oleks!

Kris said...

Eesti Kroon on kaunis ja sellega on mugav arveldada. Midagi muud positiivset ma ei näe.
Ma arvan, et ma olen suuteline loobuma välisest ilust ja lisamugavustest.
Tehke tee eurole vabaks!!!

mann said...

Jah, mugavam on muidugi kroon. Praegu võib vabalt müüale 2-kroonise pihku visata ilma mingisuguse sentidega jamamiseta. Teisalt jällegi r e i s i m i s e l on mugavam eurodega, pole vaja jamada kursidega ja kiruma valuutapunktide vaheltkasuahnust. Niiet mööda maailma liikuvale inimesele on euro rohkem meeltmööda, kuid kujutan ette, et pensionärid küll väga optimistlikud pole.