Sunday, April 1, 2007

"Euroopa nimi"

Kuna tegu on EL-i ja Euroopa teemalise blogiga, siis peaks ka järgnev tekst siia sobima. Võibolla pakub see mõnele lugejale avastamisrõõmu ja uusi teadmiseid.

Sõna Euroopa tulevat foiniikia-semiidi keelest, kus ereb tähendab (päikese) loojangut või õhtumaad. Kreeklased seostasid nime mütoloogiaga. Müüdi järgi oli foiniikia kuningal Agenoril imekaunis tütar Europe, kelle härjaks moondunud Zeus röövis ja Kreeta saarele viis. Europest pärines väidetavalt Kreeta kuningate sugu (Minos jt). Kuna Vana-kreeka ja sealtkaudu ka Kreeta kultuur on tänapäevase Euroopa kultuuri läteteks, on "Euroopa" meieni jõudnud.

Esialgu nimetati Euroopaks ainult Kreeka ja Traakia (Edela-Kreeka, osa Bulgaariast ja Loode-Türgi) mandrialasid. Umbes 6. sajandil hakkasid joonlased Euroopaks kutsuma kõiki Vahemerest põhja poole jäävaid alasid, enamik alasid jäi niisiis Kreekast põhja ja läände (läände loojub päika); muuses Euroopa ja Aasia piiriks peetud siis Doni jõge (Venamaal). Nimi Aasia olevat tuletatud akadikeelsest sõnast assu, mis tähendab päikesetõusu - vastandus Euroopaga.

1 comment:

karl said...

eh, säh neile naisõiguslastele, kes arvavad, et neid Euroopas igal sammul diskrimineeritakse. Nüüd saab neile ilusti õelda, ärge palun pirisege, Euroopa sai teie järgi ju nime!