Sunday, April 1, 2007

Paet Bremenis

Eesti välisminister Urmas Paet Eile osales Urmas Paet Euroopa Liidu välisministrite mitteametlikul Gymnichi kohtumisel Bremenis. Ametivendadega kohtudes ütles ta, et Euroliit peab suurendama oma nähtavust Kesk-Aasias ning see võiks väljenduda narkotransiidi vastu võitlemises. Rääkides Eesti kavadest, lubas ta kaaluda mitteresideeriva suursaadiku määramist omapoolse sammuna.

Välisministrite lõunasöögil arutati Euroopa Liidu ja Iraani suhteid. Paeti hinnagul võiks Euroopa Liit kaaluda suhtlemist Iraaniga konkreetse tehnilise koostöö tasandil, näiteks narkokaubanduse tõkestamisel Iraani-Afganistani piiril.

Kohtumisel oli arutuse all ka Lähis-Ida rahuprotsess. Paet märkis, et rahvusliku ühtsuse valitsuse moodustamine on samm edasi Palestiina sisemiste vastuolude ületamisel ja julgeoleku olukorra parandamisel ning pooldas mõningast suhtlemist selle sõltumatute valitsusliikmetega.
Lisaks arutasid Bremenis Eesti, Tšehhi, Ungari, Läti, Leedu, Poola ja Slovakkia välisministrid USA viisatühistamisprogrammi reformi praegust seisu ja viisakoalitsiooni edasisi samme. Viisavabaduse saavutamisel USAga on oluline roll nii seitsme riigi omavahelisel koostööl kui ka Euroopa Liidu ja USA vahelisel koostööl.
Minu arust oleks see super kui me suudaksime saavutada viisavabaduse USA'ga, kuid reaalselt võttes, ei usu ma et see niipea juhtuks. Igatahes oleks see suurepärane võimalus maailma näha. Eriti just noorte jaoks, kes tahavad ise "american dream'i" näha ja kogeda. Aga me jääme muidugi lootma, et varem või hiljem me selle võimaluse ka saame.

No comments: