Thursday, April 26, 2007

Vaba Tiibeti eest!



Tiibet – nii kaugel Euroopast. See tingib paraku ka väiksemad on ka tavalise eurooplase teadmised sellest müstilisest, läänemaailmale suletud maailmast. Tiibetit kutsutakse üheks kadunud maaks – nimelt pidevas vasallistaatuses Tiibetil õnnestus siiski aastasadade jooksul oma eripärane kultuur säilitada – kuni 20. sajandini, kui Mao (Zedongi) ülekaalukad jõud selle laastava kiirusega hävitasid. Tänapäevani on põhjusta arreteerimised, peks ja piinamine, kohtuotsuseta vahistamine ja isegi hukkamine Hiina võimude täiesti igapäevased võtted Tiibetis. Pärast 1949 aastat on Tiibetis hävitatud umbes 6000 usukeskust ja tapetud üle 1,2 miljoni inimese. Valge Lootose Hoidja Tema Pühadus XIV dalai-laama, kes on Tiibeti vaimne liider on sunnitud olema Indias paguluses, võimetuna pöörduma tagasi oma kodumaale, isamaale, mida ta üle kõige armastab. Temas nähakse üht auväärsemat ja järgimisväärsemat poliitikut, kellega suhtlemist pidas suureks auks USA president Kennedy; Ühendatud Kuningriigi peaminister ja paljud teised Lääne poliitikud. Paraku on aga Hiina hiigelturu ahvatlus Lääne äriilma suurtegijatele nii magus, et poliitikud ei söanda eriti rohkem teha, kui vaid (Hiina) Rahvavabariigi juhtidele meelde tuletada Tiibetit ja selle liidrit dalai-laamat, kellega neil tuleks läbirääkimistesse astuda!


XIV dalai-laama

Õnneks on Euroopa Liit üks neist ühendustest, mis tunneb suurt huvi Tiibeti käekäigu üle. Näiteks üks kokkuvõte:“In addition, the resolution calls on the Council Presidency to adopt a Declaration indicating "how the EU could facilitate progress towards a peaceful and negotiated solution for Tibet". Parliament also requests that the Council's annual CFSP report include information on progress in the dialogue.” http://www.tibet.com/NewsRoom/euroresolution2.htm


Või noorteorganisatsioon SFT (Students for a Free Tibet): "Students for a Free Tibet (SFT) works in solidarity with the Tibetan people to achieve their quest for freedom and independence. We raise political, economic, environmental, and social issues that affect Tibetans living in Tibet and in exile to the government and the public in the UK. As a network of young people around the world, we campaign for fundamental right of Tibetans to independence. We believe that young people can and must take responsibility to change our world for the better!
http://www.sftuk.org









Tiibeti pagulane eilsel Hiina-vastasel meeleavaldusel Indias New Delhis. Tiibeti lippudesse mähitud ja maalitud nägudega protestijad ärgitasid India valitsust Hiina piiriprovokatsioonidele vastu hakkama. (allikas: http://www.delfi.ee)





Dalai-laama:” Tuletaksin meelde, et millisest maailmajaost me ka ei pärine, põhiolemuselt oleme me ikka needsamad inimesed. Me kõik püüdleme õnne poole ja püüame vältida kannatust. Meil on ühed ja samad põhivajadused ja –mured. Pealegi ihkame me , inimesed, kõik vabadust ja õigust määratleda üksikisikutena iseenda saatust!

Eesti on saavutanud iseseisvuse. Tiibet mitte.
Eesti Vabariigi poolt oleks aga väga ilus tegu, kui Tema Pühadus peagi külla kutsutaks, mida kõrgemal tasemel, seda parem. Oleks vast tõepoolest meilgi viimane aeg kommunistide – seekord siis Hiina kommunistide – ees lömitamine lõpetada mitte üksnes sõnades vaid ka tegudes! (Linnart Mäll)




Mida saab keskmine eurooplane siis Tiibeti heaks teha? Dalai-laama on kunagi öelnud, et rääkige Tiibeti olukorrast. Mida rohkem inimesi teab, seda rohkem kõlapinda leiab küsimus: kuna saavutab Tiibet vabaduse?
Euroopa Liidu tegevus peaks olema Tiibeti küsimuses siiski märksa aktiivsem, vähem Hiina kartlikum ning toetavam just mitte ainult sõnades, vaid ka otsestes tegudes!
Kogu maailma rahu eest. Tiibeti eest!



Tiibeti olukorra täielikuks mõistmiseks soovitan lugeda:
„Vabadus paguluses” XIV dalai-laama Tendzin Gjatso autobiograafia
„Tiibet, Tiibet. Ühe kadunud maa lugu” Patrick French

Internetist:
- www.tibet.com

“HELP US TO BE FREE, TO BE INDEPENDENT, TO BE ABLE TO DO WHAT WE CHOOSE - IN OUR OWN COUNTRY!” Palden Gyatso, munk ja endine poliitvang.



Liis

3 comments:

Kris said...

Kohutavalt kahju on Tiibetist =(
Tunnen tugevalt sarnasust oma riigiga, sest nagu ka Eesti oli kommunistide käe all oli ka Tiibet.

Kuid erinevalt meist, pole dalai-laama kodumaa veel iseseisvust saavutanud.

Enno said...

Okupandid välja Tiibetist.

Anonymous said...

Jesver... ma ei olnud üldse midagi kuulnud sellest jubedusest, mis seal toimub. Tunnen ennast väga harimatuna praegu.
Aga ma usun, et olukord hakkab seal-kandis paremaks minema, sest inimesed mõtlevad selle piirkonna õudustest palju, ehk viimasel ajalrohkemgi, kui Aafrikas nälgivatest lastest, sest noored kuulevad-näevad sellest kultuurist ja noored on tulevik!
Ehk suudetakse sealne kultuur, mis on siiski küllaltki hästi säilinud, päästa! Loodame!