Tuesday, April 24, 2007

Veel üks "Liit"! Aafrika Liit

Aafrika Liidu lipp
Euroopa Liidu sarnase riikide ühenduse idee on levinud ka Aafrikasse. Aafrika Liitu (African Union - AU) kuulub 53 riiki. Kõik Musta Mandri riigid, välja arvatud Mauritaania ja Maroko, on liikmed.


Aafrika Liit formeeriti Aafrika Majandusühenduse ja Aafrika Ühtsuse Organisatsiooni (1963) õigusjärgse järeltulijana 2001. aastal. AU eesmärgiks on tagada Aafrikas demokraatia, inimõigused ja jätkusuutlik majandus. Lõimumise tulemuste seas näeb Liit muuhulgas ühtset valuutat, ühtseid kaitsejõudusid ja riiklikke institutsioone (kindlasti märkate sarnasust EL-iga).


Fakte AL-i kohta:


  • Pealinn on Addis Abebe (Etioopias)

  • 53 liikmesmaad

  • Tähtsaim võimuorgan on AL-i Assamblee

  • Pindala on 29 797 500 km2 (Euroopa Liidu 4 324 782 km2)

  • Elanikke on umbes 850 miljonit (EL-is ümmarguselt 500 miljonit)

  • SKT ühe elaniku kohta ~1 896$ (EL-is ~28 213$)

  • Liidul on oma sümboolika, ka hümn (tutvuda saate AL-i ametlikul kodukal http://www.africa-union.org/root/au/AboutAU/AUSymbols/ausymbols.htm)

Sõjaline tegevus:


Aafrika Liit on osalenud mitmetel rahuvalvemissioonidel (oma teritooriumil), nt Burundis ja Sudaanis (seoses nn Dafuri konfliktiga).

Minupoolne sõna:

Aafrikale on vaja organiseeritust ja suhteliselt suurt sõltumatust välistest teguritest - need on kindlasti stabiilse arengu ja edu eeldusteks. Seni on toetutud suures osas lääne abile nii materiaalses kui ka ideelises osas. AL-i kohta võib öelda, et see on "laen läänest", mis peaks aitama Aafrikal ise endaga hakkama saada. Liidul on võrreldes EL-iga vaja viia läbi palju rohkem reforme (kunas demokraatia, majandus ja inimõigused on Mustal Mandril halvemas seisus kui Euroopas). Nende kahe organisatsiooni arenguteed ei saa kindlasti sarnased olema. Põhjuseid: 1) Euroopas kujunesid 19.-20. sajandil rahvusriigid, Aafrika maade kohta seda väita ei saa: nt nende piirid pandi suures osas paika vastavalt erinevate kolooniate piiridele (nö jõumeetodil), arvestamata rahva (hõimude jne) paiknemist, st, et puudub riikidesisene ühtsus ning on mitmeid konfliktikoldeid. 2) Aafrika infrastruktuur ja eluolu on väga viletsas seisus võrreldes EL-iga. Põhjuseid on kindlasti veel palju, aga need võib lugeja ise välja mõelda.

Mina arvan, et Aafrika Liidu "lilleline tulevik" on veel kahtlasem kui EL-i oma. Aafrikasse istutati sisse lääne "riikide süsteem" (mis polnud kilndlasti kooskõlas sealsete piirkondade enamiku ühisksondliku arenguga nagu ka koloniaalsüsteem). Nüüd toodi sinna "riikide liidu süsteem", enne kui "riikide süsteem" suutis ennast tõestada ja koduneda. Loodame, et see kahtlane eksperiment on Aafrikas edukas. Seda sama ka Euroopa kohta.




6 comments:

Kris said...

Wauh! Seda ma ei teadnudki, isegi vähimatgi aimu polnud. Aga samas palju ma ikka Aafrika olukorraga kursis olen.
Kahtlen, kas AU võiks kunagi EU'ga võistelda, aga kindlasti aitab see liit Musta Manderi arengule kaasa.

Karl said...

Imelik, enda arvates loen ma suhteliselt palju ja olen meedias toimuvaga ka kursis, aga Aafrika Liidust ei ole ma mitte mdagi kuulnud. El liidust pasundatakse maailma meedias iga hetk, aga musta mandri liidust ei ole ma mitte midagi kuulnud. Kas mingeid omavahelisi koostööleppeid on ka kahe maailmajao liidu vahel?

Anonymous said...

ikka!

Henrik said...

Tõesti uskumatu, et nii paljusid riike hõlmav ühendus on paljude noorte jaoks tundmatu.
Aga samas arvestades, et Eesti meedia kajastab Aafrikas toimuvat suhteliselt vähe, on isegi küllaltki loogiline.

Anonymous said...

No ma ei tea, siis kui Aafrika manner Euraasiale sisse põrutab, küll siis tuleb AEU :) või midagi säärast.


Juss

mann said...

Aafrika Liit kui selline kõlab ju iseenesest päris hästi. Aga kas selle eesotsas on piisavalt asjaga kursis ja kompetentsed inimesed. EL'is on ju põhikohal ikkagi välispoliitika, kas see nii ka AL's on?